23 Ocak 2017
SEKTÖRDE TURN OVER
Yazılım projelerinin başarı oranlarının oldukça düşük olduğu sektörümüzde (Dünya genelinde bu oran %30’larda) oranın düşük olmasını etkileyen önemli faktörlerden biri de tüm işin insanlar tarafından yapılıyor olması. Genelde de işin belirtilen zamanda, belirtilen bütçede ve istenilen özelliklerle tamalanmasında (Başarı kriterleri ayrıca değerlendirilmeli) insan gibi karmaşık bir faktör göz ardı edilerek taahhütler veriliyor.
Ülkemizde bir çalışanın bir işte çalışma süresi ortalama 12-30 ay arasında değişiyor.
Gelin, iş değiştirmenin şirketler açısından maliyetini, risklerini ve projelere etkisini değerlendirelim;
Son olarak da proje bakış açısıyla; eleman değişikliği süresinin projenin süresini etkilemesi, bununla beraber projenin time-to-market avantajını yitirebilmesi ve dolayısıyla ciddi rekabet dezavantajı ortaya çıkmasını değerlendirelim. Bir de bu konuyu tüm sektöre yayıp sürekli turn-over yaşandığını düşünürsek (kariyer firmalarının yaygınlığı da yüksek orana işaret ediyor) sektör olarak sürekli zarar halindeyiz.
Turn-over’ın nedenlerine bakacak olursak;
Agile süreçlerde başarı oranlarının çok daha yüksek olduğunu biliyoruz. Burada yukarıda saydığım nedenlerin bir çoğu kullanılan süreçler ile bertaraf edilebiliyor. Şirket kültüründe çok ciddi problemler yok ise iyi bir takım, başarılı projeler herkesi memnun ediyor. Agile süreçleri tercih eden ve sürekliliğini sağlayabilen organizasyonların turn-over’la mücadelede ekstra güç kazanacaklarını düşünüyorum. Zira Agile süreçlerden geleneksel yönteme dönen kişilerde görülen motivasyon düşüklüğü de bu sebepten…
Ahmet Akdağ, Kurucu Üye, Agile Turkey